Laat je API’s voor je werken

Stel je voor – je hebt een boodschap die je wilt overbrengen. Vaak heb je daar een communicatiemiddel voor nodig. Je kunt bellen, appen, mailen, faxen, een videogesprek voeren, of zelfs ouderwets een brief sturen. Misschien wil je zelfs wel iemand vragen om jouw boodschap over te brengen. Hoe snel of betrouwbaar is dit allemaal? Alle bovenstaande middelen hebben dezelfde functie als een API: ze staan communicatie tussen twee platforms toe. Hoe beter de API, hoe sneller en accurater de boodschap de overkant bereikt.

Wat is een API?

API is een afkorting van ‘application programming interface’ – een softwarematige interface die de communicatie tussen twee applicaties mogelijk maakt. In bovenstaande voorbeeld is het zowel de boodschap die overgebracht wordt als de bevestiging van de ontvanger dat deze aangekomen is. Een API is voor beide platforms een instructie die aangeeft hoe er onderling gecommuniceerd moet worden.
In een eerder artikel kon je lezen over koppelingen met veelvoorkomende platformen. Deze koppelingen worden stuk voor stuk door API’s mogelijk gemaakt; via een API kan een GSD-applicatie communiceren met jouw platform. Om een bestelling te plaatsen bij een webshop via je smartphone maak je zonder dat je het weet gebruik van een API. Als je een reis boekt bij een bepaalde luchtvaartmaatschappij via de website van je reisagent, dan kan dat omdat een API communicatie tussen beiden mogelijk heeft gemaakt.

Voordelen van API

Een API zorgt voor alle interacties tussen applicaties, gegevens en apparaten. Een API maakt de overdracht van gegevens van systeem naar systeem mogelijk. Met een interne API kun je gegevens uit je applicatie beschikbaar stellen aan derden. Met een externe API kun je gegevens opvragen van een externe applicatie, zoals bijvoorbeeld een adres opzoeken bij de postcode API.
Dat maakt het voor jou flexibel in de manier waarop jij je informatie aanbiedt. Op deze manier verhoog je jouw flexibiliteit en die van de eindgebruiker. De connectiviteit die zo ontstaat maakt switchen van systeem net zo makkelijk als het aan- en uitdoen van een lamp. API’s maken onoverzichtelijke point-to-point integraties overbodig; dure middelen en veel onderhoud zijn verleden tijd.

Ook een API hebben?

Bij GSD kunnen wij ook voor jou een API realiseren. Heb jij een bestaande database en wil je deze gegevens gestructureerd ontsluiten voor resellers of dealers? Door hen deze ondersteuning aan te bieden kunnen zij sneller en betrouwbaarder werken met jouw data. Je zult zien dat dat de samenwerking ten goede komt – dat zie je terug in de cijfers!

Even bellen?

Bel met GSD B.V.+31 497 - 842 611

Liever teruggebeld worden?