Native, Mobile Web & Hybrid Apps

Apps. Ze zijn niet meer weg te denken en zijn er in alle soorten en maten. Het gebruik van apps is de laatste jaren flink gegroeid, mede doordat het gebruik van smartphones en tablets sterk is toegenomen.

Wat is een app?
Een app (software applicatie) is een kleine programmatje welke men op een mobiel apparaat (smartphone of tablet) kan installeren. Met een app kan men aan een mobiel apparaat eenvoudig extra functionaliteiten toevoegen”.

In de huidige ontwikkelingen wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten van toepassingen. De apps verschillen o.a. in de techniek die wordt gebruikt en de toegang tot de functionaliteiten van het mobiele apparaat.

Native Apps

Een native app is uitsluitend ontwikkeld voor één specifiek platform, bijv. iOS (Apple), Android (Google) en Windows Phone (Microsoft). Deze apps zijn volledig afgestemd op en geïntegreerd met het mobiele apparaat, waardoor alle functionaliteiten van het apparaat gebruikt kunnen worden. Deze apps zijn alleen te downloaden via de AppStore, Google Play of Windows Market.

Voorbeeld Native Apps: WhatsApp, Google Maps App

Mobile Web Apps

Een Mobile Web app is in feite niets meer dan een mobiele versie van een website welke geoptimaliseerd is voor het gebruik met mobiele apparaten. Hierbij worden vaak alleen de belangrijkste onderdelen getoond. Een Mobile Web app hoeft niet geïnstalleerd te worden op het mobiele apparaat en hierdoor heeft men ook geen toegang tot functionaliteiten van het mobiele apparaat (GPS locatie en camera daargelaten).
Mobile Web apps worden ontwikkeld met HTML5 en JavaScript waardoor deze volledig functioneren binnen de browser van het apparaat.

Voorbeelden Mobile Web Apps: m.facebook.com, m.youtube.com, m.nu.nl

Hybrid Apps

Een Hybrid app is een combinatie van zowel een Native als een Mobile web app. Een Hybrid App wordt ontwikkelt met behulp van de ‘standaard’ web technologieën (HTML5, CSS, JavaScript) waarna deze wordt omgezet naar de verschillende platformen. Zo kan het Mobile Web gedeelte op elke platform herbruikt worden. Tevens kan er ook gebruik worden gemaakt van een (beperkt) aantal functionaliteiten van het mobiele apparaat.

Voorbeelden Hybrid Apps: Facebook, LinkedInApps / webapp / native apps het verschil
‚Äč

Even bellen?

Bel met GSD B.V.+31 497 - 842 611

Liever teruggebeld worden?