De TTouch geeft oplossingen, gebaseerd op de filosofie dat de meeste lichamelijke problemen en weerstanden komen door onbegrip bij angst, spanning en pijn.

Bij Tellington Touch willen we het dier bewust maken van zijn lichaam, dit doen we door middel van
- 1 en ¼ cirkelvormige, liftende en strijkende bewegingen die allemaal dierennamen hebben.
- geleidetraining
- hindernistraining (ook wel grondwerk genoemd)

Vaak beginnen we door te voelen over het lichaam van het dier of er ongewone plaatsen met veel spanning te vinden zijn of we kijken naar de houding van het dier, dit geeft meestal zijn psychische staat aan.

Een onzekere hond (afhankelijk van het ras) geeft dit weer door zijn staart laag te dragen of zelfs iets naar zijn buik toe ook kan de rug iets gekromd zijn. Ook de oren worden naar achteren gedragen. Door de hond zijn staart en oren meer naar boven te ttouchen en zijn rug meer te rechten, kortom het dier in ‘neutraal’ te touchen, verander je niet alleen zijn lichamelijke staat maar ook zijn psychische gesteldheid.

Een angstige kat houdt vaak zijn hele lichaam stijf gespannen en zijn/haar poten dicht tegen zijn/haar onderlichaam gedrukt. Door de kat in een neutrale stand te touchen waarbij de touches ontspannend werken kan het dier meer nadenken over zijn gedrag. Het leervermogen wordt n.l. enorm gereduceerd bij stress en spanning.

Wij mensen kennen dit ook: je kunt niet lachen en huilen tegelijk.
We zeggen hierbij tegen het dier wat we wel van hem of haar verwachten en niet wat we niet willen, dit maakt een groot verschil.

Tellington Touch mag ook geen massage genoemd worden, het wordt met zeer lichte druk uitgevoerd, zo licht dat er niet zoals bij fysiotherapie op de spieren gewerkt wordt maar op het zenuwstelsel. Het is een vorm van aanraking die stimulerend werkt en een ontspannend, genezingsbevorderend en bewustwordingseffect heeft op het gehele lichaam van het dier.

Bron: Marjolein Prins - april 2002